Poland Germany Lithuania Portugal Finland Turkey
English language

Styczeń 2014, Polska -
"Żywność zrównoważona"

22 stycznia odbyło się spotkanie na temat "Żywność zrównoważona", które poprowadziła p. Bożena Bućwińska.

Żywność zrównoważona [= ekologiczna + lokalna + świeża] to żywność łącząca w sobie własności żywności ekologicznej, lokalnej i świeżej. Żywność spełniająca te trzy aspekty jest żywnością, która najmniej szkodzi środowisku.

Żywność ekologiczna wyprodukowana jest według zasad najbardziej zbliżonych do upraw naturalnych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, dodatków do paszy.

Żywność lokalna jest to żywność wyprodukowana i sprzedawana w obrębie zdefiniowanego obszaru (w Wielkiej Brytanii przyjmuje się, że jest to żywność wyprodukowana w promieniu 30 mil od miejsca jej zakupu) lub pozyskana z najbliższego źródła produkcji.

Świeża żywność to żywność pozbawiona konserwantów, żywność nieprzetworzona, najczęściej pozbawiona opakowania, dzięki czemu minimalizuje ilość odpadów oraz koszty środowiska związane z przetwarzaniem. W związku ze swoim charakterem tzn. krótkim terminem przydatności do spożycia, jest to często żywność lokalna.

Kliknij na miniaturkę, aby powiększyć
Powrót

©XIII LO Kraków, administrator: Grzegorz Nowakowski

COMENIUS 2013-2015